10-14 Yaş Aralığı Çocuklar İçin Yarı Tatil Etkinliği
ASTRONOMİDE STEM UYGULAMALARI

Ege Üniversitesi Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEÇEM)’de Yarı Tatil Etkinliği

Eğitmenler:
Prof. Dr. Serdar Evren, Yüksek Lisans Öğr. Soner Güngen

Tarih: 22 Ocak 2019 Saat 13:00-16:00
Kontenjan 25 kişi ile sınırlıdır.

Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin temel özellikleri, uyduları, büyüklükleri, uzaklıkları birbirleri ile karşılaştıracak ve sistemdeki diğer gökcisimleri hakkında (göktaşı, asteroit, kuyrukluyıldız vb.) ayırt edici özellikleriyle birlikte bilgilendirmeler yapılacaktır.

Dünya’nın uydusu Ay ve diğer gezegenlerde (uyduları dahil) canlıların yaşayabileceğine yönelik fikirler tartışılacak ve Ay’da yaşam konusu STEM etkinliği olarak gerçekleştirilecektir.

Ay’ın yapısı ve özellikleri eşliğinde yaşanabilir alan tasarımlarıyla ilgili fikir, çizim ve prototip geliştirmeleri sağlanacaktır.

Bunların yanı sıra gözle görebildiğimiz en yakın yıldız olan Güneş, teleskop yardımıyla özel filtreler kullanılarak gözlenecek ve yıldızımız Güneş’in yapısı hakkında bilgiler verilecektir. Güneş gözlemi yapılırken teleskobun çalışma prensipleri hakkında genel bilgiler verilecek, gözlem yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği vurgulanacak ve uygulama yaptırılacaktır.

STEM uygulaması sonucunda öğrenciler çalışmalarını velilerine sunum yaparak tanıtacaklardır.

Ayrıntılı bilgi ve başvuru için:
https://egecem.ege.edu.tr/tr-7339/astronomide_stem_uygulamalari.html

EGE’de 100 Saat Astronomi Etkinlikleri

Astronomiye İlgi Duyan Herkesi Davet Ediyoruz..
Şimdiden Yerinizi Ayırtınız…
Uluslararası Astronomi Birliği’nin kuruluşunun 100’ncü yılı olması nedeniyle 10-13 Ocak 2019 tarihleri arasında tüm dünyada aynı anda popüler astronomi etkinlikleri düzenlenerek bilim insanlarının geniş halk kitleleriyle buluşması amaçlanmaktadır. (Bu konuda yakında daha ayrıntılı bilgi paylaşacağım.)

Bu bağlamda 55 yıldan beri bilimsel çalışmaların yanı sıra, popüler astronomi etkinliklerine ve bilim-toplum projelerine de önem veren bölümümüz, 10-11 Ocak 2019 tarihlerinde Ege Üniversitesi, Fen Fakültesi Konferans salonunda ekteki programa bağlı kalarak astronominin değişik alanlarında astronomiye meraklı herkese, üniversite öğrencilerinin yanı sıra, özellikle fen bilgisi, fizik, matematik, coğrafya, teknoloji, bilim-sanat merkezi öğretmenleri ile ortaokul ve lise öğrencileri için “EGE’de 100 Saat Astronomi” adıyla söyleşiler düzenlemiştir.

Öğretim üyelerimizin söyleşileri boyunca dış alanda teleskopla Güneş gözlemleri de yaptırılacaktır.
Tüm etkinliklere katılım ücretsizdir. Bilgi ve kayıt için afişteki e-postaya mesaj gönderebilir veya telefon edebilirsiniz.

Mezunlarımıza Duyuru
Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nden mezun olan tüm arkadaşlarımıza duyurudur. Eski veya yeni tüm mezunlarımızla önümüzdeki yıl veya yıllarda bölüm ve/veya üniversite olarak düzenleyeceğimiz buluşmalar, kutlamalar veya etkinliklerde bir araya gelebilmek için güncel iletişim bilgilerinizi lütfen aşağıda verdiğim e-postaya iletiniz.

Göndereceğiniz e-postada aşağıdaki bilgilerin olmasını rica ediyoruz.
Adınız
Soyadınız
E-postanız
Arzu ederseniz telefon bilginiz
Mezuniyet yılınız
Çalıştığınız kurum ve/veya yaptığınız işe ilişkin bilgiler

Bu arşiv çalışmasında bize yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz. Tanıdığınız ve iletişimde olduğunuz arkadaşlarınıza da bu mesajımızı iletmenizi rica ediyoruz.
Yakında görüşmek üzere…
Sevgiler

Prof.Dr. Abdullah Kızılırmak Anma Toplantısı

Bölümümüz ve gözlemevimizin kurucusu olan hocamız Prof. Dr. Abdullah Kızılırmak’ın bu yıl aramızdan ayrılışının 35. yılı.

Hocamızı 4 Aralık 1983 tarihinden beri her yıl düzenlediğimiz bir etkinlikle anıyoruz. Bu yıl da yine 4 Aralık Salı günü, hem bölüm hem de gözlemevimizde düzenleyeceğimiz etkinliklerle anacağız.

Etkinlik programını ve davetli konuşmacılarımız, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof.Dr. Dursun Koçer ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof.Dr. Doğan Göçmen hocalarımızın kısa özgeçmişlerini aşağıdaki görüntülerde bulacaksınız. Davetimizi kırmayıp bizimle birlikte olacakları için şimdiden kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

     

Bu özel günümüzde sizleri de aramızda görmekten büyük mutluluk duyarız.

DÜNYA ÇAPINDA GLOBAL ASTRONOMİ PROJESİ:
100 SAAT ASTRONOMİ

2019 yılı Uluslararası Astronomi Birliği (UAB)’nin kuruluşunun 100. yılıdır. Bu nedenle UAB 10-13 Ocak 2019 tarihleri arasında, tüm dünyada değişik türden astronomi etkinliklerinin düzenlenmesini talep etmektedir.

Amaç, astronominin toplumun her kesimine ulaşılabilmesini sağlamaktır. Bu etkinlikleri her kurum ve kişiler istedikleri yönüyle ve olanakları doğrultusunda düzenleyebilir. Yakında Türk Astronomi Derneği’miz bu konuda bir açıklama yapacaktır.

Etkinlikler çok değişik türden olabilir. Bunlar örneğin, teleskopla veya çıplak gözle astronomi ve uzay temalı gözlem etkinliklerinin yanı sıra, konferanslar, seminerler, söyleşiler, paneller, resim sergileri, fotoğraf sergileri, heykel, vitray, seramik çalışmaları, kompozisyon, şiir, drama, ritmik dans, bale, müzik içerikli her eserin icrası, atölye çalışmaları, STEM etkinlikleri, oyunları kapsayabilir.


Ben sizlere bizim düzenlediğimiz etkinlikleri buradan da duyuracağım. Aslında bu etkinlikler sadece Ocak ayına yönelik değil tüm yıla yayılmış olarak da yapılabilir.
e-Kartım

DÜNYA ASTRONOMİ GÜNÜ ETKİNLİĞİ

13 Ekim Cumartesi günü Dünya Astronomi Günü buluşması için Güzelbahçe’de Academico’nun organize ettiği etkinliğe katılacağım. Davetlerinden dolayı teşekkür ederim. 

Astronomi Günü her yıl ilkbahar ve sonbahar aylarında Ay’ın ilkdördün evresinde gökyüzüyle birlikte olmak, astronomi konularında bilgi almak ve teleskopla gözlem yapmak için düzenlenir.

AYDIN ASTRONOMİ VE STEM ŞENLİĞİ (4007 TÜBİTAK)

17-19 Eylül 2018, Aydın

Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği TÜBİTAK 4007 Aydın Astronomi ve STEM Bilim Şenliği kapsamında organize ettiği Astronomi Öğretmen Seminerleri 17-19 Eylül 2018 tarihlerinde Başak Kolejinde gerçekleştirilecektir. AÖS seminerine Aydın ilinde görev yapan Sınıf, Fen Bilgisi ve Fizik öğretmenlerinden başvuru yapan ilk 50 katılımcı alınacaktır.
Aydın Astronomi Öğretmen Seminerleri için: (17-19 Eylül 2018)
https://goo.gl/Tpmj5k linkinden giriş yaparak başvuru formunu doldurabilirsiniz.

KEGEV GÖKYÜZÜ GÖZLEM ŞENLİĞİ

15 Eylül 2018 Kuşadası

KEGEV ve Hüseyin ARABUL tarafından 2019 – 2020 Eğitim-Öğretim yılında açılması planlanan;
Kuşadası Özel Hüseyin Arabul Fen ve Teknoloji Lisesi ve Kuşadası Özel Hüseyin Arabul Anadolu Lisesi’nin katkılarıyla;

Türkiye’nin En Büyük Amatör Teleskobu ile
Gece Mars, Satürn, Jüpiter, Venüs ve Ay Gözlemi…
Gözlemler ücretsizdir.

15 Eylül 2018
Saat:21:00-23:00 Kuşadası
El Heykeli