2018 yılı içinde pek çok yeni haberle karşılaştık. Bunların bir kısmı yeni keşiflerken bazıları da önemli gök olaylarıydı. Bazı uzay araçları görevlerini tamamlarken bazıları görevlerine yeni başlıyordu. Kısaca bir özet geçelim:
Kepler Uydusu Görevini Tamamladı
2009 yılında fırlatılan NASA’nın Kepler uydusu binlerce yıldızı gözleyerek güneş benzeri yıldızlar etrafında dolanan toplam 2328 gezegen keşfetti. 2013 yılında görevini tamamlayarak K2 adı altında başka yöne yöneldi.
TESS Göreve Başladı
NASA yeni gözlem uydusu TESS’i 18 Nisan’da yörüngeye oturtarak öte gezegen avcılığına başladı. Tüm gökyüzünü tarayarak 200 bin yıldızı gözleyerek ve on binden fazla gezegen bulacağı tahmin ediliyor.
InSight Uzay Aracı Mars Yüzeyine İndi
NASA 26 Kasım tarihinde yeni uzay aracını Mars yüzeyine başarıyla indirdi. Araç Mars üzerinde sismik araştırmalar yapacak.
Opportunity İle Bağlantı Koptu
NASA’nın Mars üzerinde yıllardır çalışan robotik aracı toz fırtınası altında kalınca sinyal gönderemez oldu. Araç ile hala bağlantı kurulmaya çalışılıyor. Ocak 2019 sonuna kadar çalışmalar devam edecek.
Asteroit Bennu’ya Ulaşıldı
OSIRIS-REx uzay aracı asteroit Bennu’ya Aralık ayında ulaştı. Yüzeyde hidrat minerallerini araştırıyor. Örnek toplayıp 2023 yılında dünyaya geri dönecek. Böylece Güneş Sisteminin kökeni hakkında bilgi toplanmış olacak.
Voyager 2 Güneş Sistemi’nden Çıkıp Dış Uzaya Ulaştı
Voyager 2 uzay aracı 1977 yılında fırlatılmıştı. Kasım ayında Güneş Sistemi’nin en dış kenarını geçip derin uzaya yıldızlararası ortama giriş yaptı. Yakıtı bitinceye kadar sinyal gönderecek.
Mars Üzerinde Organik Moleküller Bulundu
Mars üzerindeki Curiosity uzay aracının araştırmaları sonucunda yüzeyde bir çeşit organik moleküller bulundu. Bunlar yaşam olasılığı için yeterli deliller olmasa da araştırmacıları heyecanlandırdı.
Mars Buzulları Altında Göl Bulundu
Temmuz ayında Mars’ın güney kutbu yakınlarındaki buzulların altında bir çeşit tuzlu su içerikli göle ilişkin veriye ulaşıldı. Bu durum ilkel yaşam için uygun olabilirdi.
Evrende En Erken Oluşan Yıldızlar Gözlendi
Şubat ayında evrende büyük patlama sonrasında oluştuğu tahmin edilen ilk yıldızların sinyalleri alınmaya başlandı. Bununla birlikte karanlık madde kavramlarına da açıklık getirilebilecekti.
En Uzak Yıldız Bulundu
Nisan ayında Hubble Uzay Teleskobu sayesinde evrendeki en uzak yıldız gözlendi. Yaklaşık uzaklığın 9 milyar ışık yılı olduğu saptandı ve adına Icarus denildi. Bu yıldız çekimsel mercekleme yöntemiyle bulundu.
LIGO 4 Adet Çekimsel Dalga Sinyali Aldı
Aralık ayında çekimsel dalgaları gözleyen gözlemevi tarafından 4 farklı doğrultudan gelen çekimsel dalgalar saptandı. Bunlar kara delik gibi çok büyük kütleli cisimlerin çarpışması sonrasında üretiliyorlardı.
Hızlı Radyo Patlamalarının Gizemi
Çok hızlı çok kısa sürede oluşan ani olaylardan ortaya çıkan radyo patlamalarına ilişkin sinyaller yakalandı. Bunlar bizim gökada komşuluğumuzdan çok daha uzaklardan evrenin başka bir köşesinden geliyor olabilirdi.
Ötegezegenin Uydusu Bulundu
Ekim ayında ilk defa başka bir yıldızın etrafında dolanan gezegenin de uydusu olduğu bulundu. Uydu bile Neptün boyutlarına yakın olduğu için daha rahat saptanabildi.
Yaz Aylarında 3 Tutulma Gözlendi
13 Temmuz’da parçalı güneş tutulmasını takip eden tarihte 27 Temmuz’da tam ay tutulması gözlendi. Bu tutulma 21nci yüzyılın en uzun süren tutulmasıydı. Hemen arkasından 11 Ağustos tarihinde tekrar bir parçalı güneş tutulması gözlenerek peş peşe 3 tutulma görülmüş oldu.
Güneş Sistemi’nin En Uzak En Yeni Üyesi
Güneş Sistemi’nin en uzak üyesi Farout bulundu. Güneş etrafında 1000 yıldan daha uzun dönemle dolanıyor ve Yer-Güneş uzaklığından 120 kat daha uzakta konumlanıyordu. Çapının yaklaşık 500 km olduğu tahmin ediliyor.
Derin Uzay Cisimleri
Güneş’ten 600 Trilyon Kat Daha Enerjik Gökcismi Bulundu
Bu kadar parlak cisimler genelde kuazar olarak adlandırılır ve aktif gökada çekirdekleri olarak kabul edilirler. Bu bulunan yeni kuazar bugüne kadar bulunanların en parlağı, Güneş’ten tam 600 trilyon kat daha parlak ve 12.8 milyar ışıkyılı Devamı…