Geçtiğimiz yıllarda Tabby’nin Yıldızı olarak adlandırılan ve henüz açıklanamayan garip düzensiz sönmeler gösteren yıldıza benzer bir yıldız daha bulundu. Bu yıldızın şu andaki adlandırması VVV-WIT-07 şeklinde yapıldı.

Tabby’nin Yıldızı belli aralıklarla %22 oranında sönerken bu yıldız %80’lik bir parlaklık azalmasına sahip oluyor.

Genelde yıldızlar çift yıldız sistemleri şeklinde bulunurlar ve birbirlerinin etrafında dolanırlarken yüzeylerini belli oranlarda veya tamamen örterek tutulmalar gösterirler. Bu gibi durumlarda ay ve güneş tutulmalarında olduğu gibi onlardan gelen ışık azalır ve bir süre sonra tekrar artar. Ancak bu geometrik olayların belli bir dönemi vardır; tutulmaların ne zaman görüleceği bilinir ve ne kadar sönükleşecek, o da bilinir.

Ama bu iki yıldızın durumu klasik bilgilerle açıklanamıyor. Bir kere dönemsellik yok; yani ışık azalmasının zamanı ve miktarı birbiriyle aynı değil. Etrafında dolanan şeyin gezegen olma olasılığı da bulunmuyor. Çünkü tutulmadan kaynaklanan ışık değişim eğrileri farklı farklı.

Işık değişimlerini açıklayabilecek en iyi senaryonun parçalanmış bir kuyrukluyıldız kalıntısının zamanla yıldızın önünden geçip gelişi güzel sönmelere yol açabileceği şeklinde.

Gözlemler her iki yıldız içinde sürdürülüyor ama bu gizemli yıldızların doğası henüz anlaşılamadı.

Kategoriler: Yıldızlar